петък, 13 декември 2013 г.

Петъчни хрумки: Постни меденки

В унисон със заливащото ни отвсякъде коледно настроение - буквално и преносно, да не остана и аз по-назад, направих меденки. Уж щях да ги пека в четвъртък след работа, обаче така и не ми остана време за тях, та в петък сутрин станах рано-рано в 6ч да забъркам половин доза сладки.

Постни меденки
Продукти за половин доза: 
1 1/2 - 2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. гореща вода
1/3 ч.ч. олио
1/2 ч.л. сода
1 ч.л. канела

Медът се разтваря с бъркане в горещата вода, след което се добавя брашното, което е предварително объркано добре със содата и канелата. Бъркаме усилено с вилица и се получава една много приятна консистенция в нежно кафяво, готова за изсипване с малка лъжичка в тавата. Дотук добре! После се сетих, че не съм сложила олиото, което по принцип би трябвало да се смеси с меда и водата преди да се сложи брашното. Както си бях сънена, ливнах отгоре заделеното количество олио и започнах да го гледам умно. "Сега да го меся ли? Или не?" Продължих да бъркам с вилицата, ха, започна да поема! "Я сложи още малко брашно! Бъркай! Ето, че стана!" Те такива мисли ми минаваха през главата. Констистенцията накрая я докарах на много меко тесто и реших да спра с добавянето на брашното. Така че вместо да меся топчета с ръце, меденките сипвах директно с лъжица (помагайки си с вилицата) върху хартията за печене. Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна около 15-20 минути. От това количество продукти излязоха около 40 меденки, общо 3 тавички. Липсваше обичайната твърдост и хрупкавост на меденките, която преминава едва на третия ден, и от самото начало си бяха едни пухкави и мекички. На вкус също го докарваха, така че разделих меденките в 3 торбички и всяка от нас трите с Т. и М. тръгнахме за работа с пакетче топли коледни сладки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар