сряда, 1 януари 2014 г.

Новогодишни хрумки: Постни локумки

Честита 2014 година! Нека бъде добра и благодатна!


По повод празника и тъй като нямаше да празнуваме в домашна обстановка, въпросът с късметите реших по следния начин: Направих една доза локумки, които увих поотделно в квадрати хартия за печене, подобно на бонбони, а Иво закрепи по 1 късмет на всяко едно "бонбонче".


Постни локумки

Продукти:
2/3 ч.ч. бяло вино
2/3 ч.ч. олио
4 с.л. пудра захар (с връх)
1/2 пак. бакпулвер
2 ч.ч. брашно
1 пакетче обикновен локум
1 ванилия


Първо се смесват олиото и виното, след което се добавя пудрата захар. Ако се е овлажнила и е станала на бучки, по-добре я пресейте първо. Аз лично разбих захарта с олиото и виното с помощта на миксер. След това малко по малко се добавя брашното, предварително объркано добре с бакпулвера и ванилията. Накрая се доомесва с ръце меко еластично тесто. Разделя се на топки с размер на голямо яйце и всяка топка се разточва с помощта на точилка върху леко набрашнена или намазана с олио повърхност. В зависимост от уменията в разточването, ако се получи кръгче, разрежете тестото на триъгълници, а ако не стане кръгче, режете на лентички. Върху всяко триъгълниче или лентичка се слага парче локум и се навива на руло, с леко прищипване отстрани, за да не се разтече локума при печенето. Локумките се нареждат в намазнена тава или върху хартия за печене, след което се пекат в предварително загрята фурна на 180-190 градуса докато започнат да порозовяват леко. След изваждането им от фурната, докато са още топли, се поръсват с малко пудра захар.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар