петък, 5 септември 2014 г.

Петъчни хрумки: Лесен сладкиш с домашно сладко от диви къпини

Вярна на стила си, в последния възможен момент преди заминаването ни в планината (разбирайте 4 часа) се захванах да направя обещания на Е. сладкиш. Тъй като миналогодишния кекс замина за захранка на рибата след като го наядоха мишките, а и никой не успя да го опита, тази година трябваше да се реванширам. Имах и 1 буркан прекалено гъсто сладко от диви къпини, което явно не сварих особено успешно една седмица по-рано. Та съгласно постулата, в отчаяни времена се изискват и отчаяни мерки...


Лесен сладкиш с домашно сладко от диви къпини 
Продукти: 
1 кофичка кисело мляко с по-висока масленост
2 равни ч.л. сода бикарбонат или 1 ч.л. с връх
1 ч.ч. олио
1 ванилия
1 бурканче сладко от плодове по избор
3-4 чаени чаши брашно


Кофичката кисело мляко се изсипва в купа, след което се добавя и содата бикарбонат. Разбърква се и се оставя да шупне за около 5 минути. След това се добавят ванилията, олиото и сладкото, разбърква се отново, за да се разпределят съставките равномерно. Добавяйте брашното по половин чаша като разбърквате добре междувременно. Тестото накрая трябва да се получи със средна гъстота - не прекалено течно, но и да не става за месене с ръка. Изсипва се в намазнена и леко набрашнена тавичка, заглажда се с лъжица, ако е необходимо. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се проверява с клечка за зъби - готов е, когато спре да полепва тесто по клечката. Извадете го от фурната и го оставете да изстине в тавата преди да го нарежете. По желание можете да го наръсите с пудра захар.

Консумира се с добро настроение високо в планината, на брега на язовир и в компанията на приятели!

Фотографията е на Иво Анев.

1 коментар:

  1. Страхотен сладкиш-бърз и лесен за приготвяне, а и невероятно вкусен :)

    ОтговорИзтриване