петък, 9 август 2013 г.

Дзяк и бяг :)

Все още съм без лаптоп :( Освен това от работа не ми остава време за нищо друго.  Но понеже, нъл тъй, днес ми е едно такова петъчно-слънчево-топло и въодушевено, се появи и тази малка публикация: Малки летни бягства из София. Хайде, надникнете. От мен, чао и  до (не много) скоро!

П.П. Благодаря на ireportal.com за предоставената възможност човек да споделя в една по-различна платформа!

Лятото е в разгара си, август е отпускарски. Е, поне за някои. Други и до днес ходим на работа от 9 до 18ч (или от 8 до 17ч, или ранни зори пък до тъмна доба) и само се усмихваме, понякога леко завистливо, на хубавите снимки от плажа и приключенията на приятелите си, които виждаме из социалните мрежи. Какво може да ни предложи София в малките промеждутъци почивка, например в 19ч след като затворим офиса или през уикенда? Следват няколко малки тайни за ентусиастите:

1) Лъкатушещите улички на кв. Лозенец
Ако ви удари музата, разходете се из павираните тесни улички на стария Лозенец около УАСГ (бивш ВИАС). Ниското строителство, макар и леко соц, е очарователно, малки градинки бликат от зеленина и цветя, току някоя котка ще се шмугне из краката ви. Макар и баш в центъра на София, районът на пл. Журналист все още е тих и спокоен, поне докато не мине някой трамвай. Възрастни хора и майки с колички като че ли почти денонощно седят на сянка под пейките, а малчугани гонят гълъбите.
Ако тръгнете пък по ул. Цветна градина нагоре в посока ул. Богатица, ще се удивите от еклектичността на съврменна София - грозни и претруфени сгради изникват отвсякъде, но къде другаде, ако не на улицата с това шарено име, ще видите такова изобилие от цветя на всеки балкон и през всеки 10 метра на улицата по едно екзотично дърво, засадено от време оно.

2) Южния парк
Откакто Южният парк бе официално реконструиран преди малко повече от година, той се превърна в любимото ми място за разтуха. Вярно, такъв е и за още няколко хиляди души, ако съдя по това колко народ гъмжи в него от сутрин до вечер. Но кой ли не би отишъл! Алеи с градинки, поддържани цветни лехи, патета и жабки в езерцата... Пуканки, варена царевица, захарен памук и сладолед, баби продават семки и близалки на тревата... Музиканти свирят повече за удоволствие отколкото за пари на почти всеки завой. Младежи карат колела или скейтборд на обозначените места, а няколко тихи ентусиаста ловят рибки или просто отмарят с риболов в реката или езерото край църквата.

3) Разходка преди 8ч сутринта
Станете малко по-рано от обичайното като тръгвате на работа и се разходете малко повече пеша. Минете през квартали, които са ви на път и ... чувствайте! Оставете се на сетивата си! Слънцето грее приятно, птиците будно чуруликат от клоните на близкото дърво, миризми на пържени филии или бухти се носят от близките балкони, където не една и две баби приканчват внучетата да хапнат поне еееееей толкова мъничко. Пренесете се неусетно в детските си години и усетете как усмивката се разлива по лицето ви! Тръгнете с една идея по-бодра крачка и оптимистично посрещнете деня.

И снимки! В никакъв случай не забравяйте снимките!

Няма коментари:

Публикуване на коментар