понеделник, 21 октомври 2013 г.

С вкус на есен

Хей-хо :)

Дойде и есента, може би най-любимият ми сезон. Топла и златна се стеле навред, като в детските ми години. В квартирата ни текат ремонтни дейности и както се чудехме как да сбутаме 2 лаптопа на малката маса в кухнята, докато майсторите вършеят в останалите стаи, с М. решихме да затваряме буркани с люти чушки за зимата. И двете сме почитателки на пикантните храни, а една импровизирана от мен рецепта през лятото направи фурор и се превърна в неотменна част от менюто ни. 


Ето и детайлите за домашно затворени люти чушки:
1/4 до 1/2 кг. люти чушки - сорт по избор според вкуса; ние се спряхме на мешания подбор, който предлагаше кварталният магазин
1-2 бр. моркови
2-3 бр. сладки пиперки
1-3 с.л. пчелен мед
1/2-1 ч.ч. винен оцет
2-3-4 с.л. олио
5-6 скилидки чесън

Чушките, измити и цели, се опукват на тиган, чушкопек, ламарина, скаричка - с каквото разполагате. Опуканите чушки се слагат в съд с похлупак, за да се запазят топли. Измитите и изчистени моркови и сладки чушки се нарязват в разнообразни размер и форми, при нас на лентички, и също се препичат хубаво. Изброените до момента продукти се слагат в предварително подсушени и затоплени буркани, на 2 пръста разстояние от отвора на буркана. Скилидките чесън се почистват, накълцват наситно и се разпределят поравно в бурканите. Медът, оцетът и олиото се слагат в тенджерка или друга съдинка и се кипват на котлона. Пропорциите могат да се увеличат или намалят по отношение на меда, в зависимост дали предпочитате да ви киселее повечко. Аз обичам с повече мед, тъй като той обогатява и смекчава лютивината на чушките. С врялата течност пълните бурканите до ръбчето, затваряте и обръщате (най-добре в тавичка), като ги оставяте да престоят няколко денонощия така. На всеки 24 часа (в рамките на 2-3 дни) ги обръщайте ту с капачката надолу, ту нагоре. От количествата посочени по-горе ние напълнихме 5 бурканчета за лютеница. Съхранявайте на хладно (изба, мазе, хладилник).
Забележка: Нямам идея колко могат да престоят така чушките, понеже ние ги изяждаме за нула време. За момента са оцелявали за около 2 седмици. 
Up-date: Оцеляха в хладилника близо 1 година към днешна дата (08.09.2014). С напредване на времето лютивината се е подсилила. 

Неделните свещенодействия с чушките имаха и своята забавна страна, която роди и следния фейсбук пост:
"Трябва ви оръжие за масово поразяване? А. и М. представят на Вашето внимание най-новите тенденции в тероризма! Ако имате врагове, поканете ги да затваряте заедно буркани за зимата, включете котлона, поставете един чист тиган върху него и със невинна усмивка метнете половин кило люти чушки. След по-малко от 5 минути помещението ще се изпълни с приятна миризма на зимнина, а след още 2 минути вълшебният аромат ще се превърне в лют, задушлив дим и ще предизвика кихане, кашляне и неконтролируемо подсмърчане. Уверете се, че всички прозорци и врати са затворени! Voilat!
П.П. Не се препоръчва за лица под 18-годишна възраст! Преди употреба прочетете упътването."

Няма коментари:

Публикуване на коментар