неделя, 17 ноември 2013 г.

Неделни вкусотии: Бързи брускети

Сутринта на 17-ти ноември се носи ухание на сняг във въздуха. Витоша не се вижда никаква, а София е потънала в сивкавия мек унес на мъглата. Денят е отреден за гушкане под завивките, топла закуска и горещо кафе, четене и/или писане.

Както обикновено, неделя е единственият ден от седмицата, в който си правя нормална закуска. Днес това бяха едни бързи и много успешни брускети. 

 Продукти: 
Няколко филийки тънко нарязан хляб или франзела - пълнозърнести или многозърнести
Младо сирене
Мариновани сушени домати
Орехи
Зехтин


Филийките се нареждат в тавичка. Сиренето (в моя случай краве), благодарение на това че е младо или по-скоро неузряло, е по-меко и мазно, затова се намачква лесно с вилица. Към него се добавят накълцаните или накъсани парченца домати и няколко капки зехтин. Всичко това се разбърква добре и се разпределя на по-дебел слой върху филийките. След това се разпределят и орехчета и полуготовите вече брускети се поливат с тънка струйка зехтин. Аз използвах зехтин, към който има добавен босилек, и това допълни чудесно вкуса на доматите. Тавичката се мята в предварително загрята на 200-220 градуса фурна, която се намалява до 160 градуса, когато се сложи печивото. Моята фурна има и вентилатор, така че я пуснах на горен реотан + вентилатор. Брускетите бяха готови за около 10 минути, но тъй като си зависи от фурната, готовността най-лесно се определя по следния начин - в момента, в който орехите започват да добиват загар, вадите тавичката от фурната. 
Приятен апетит!

П.П. Ако се направят за следобедна закуска или като апетайзери, смятам че брускетите ще вървят чудесно с чаша бяло вино. 
Няма коментари:

Публикуване на коментар