събота, 25 януари 2014 г.

Мултимедийна изложба "Светлина и дух" - среща с Майстора, НДФ "13 века България"


Вкратце от мен:  Мултимедийна изложба "Светлина и дух" - среща с Майстора, НДФ "13 века България"


П.П. Благодаря на ireportal.com за предоставената възможност човек да споделя в една по-различна платформа!

Дори и един мразовит ден като днешния има с какво да ни изненада приятно в София. В конкретния случай - Национален дарителски фонд "13 века България" представи първата по рода си мултимедийна изложба в Sofia Event Center. Изложбата "Светлина и дух" е посветена на творби от известния български художник Владимир Димитров - Майстора. 

Особено впечатляващ е форматът на изложбата - 360-градусова интерактивна панорамна мултимедийна прожекция обикаля зрителите в зала с размери 24м х 21м. Пред погледа ти преминават творби и документални снимки от  различни творчески периоди на Майстора, докато в ушите ти звучи нежната мелодия на цигулка. "Рисунки, платна, скици, графики, автопортрети, се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и „оживяват“ в огромни полиекрани пред зрителя в залата, завъртат се в една визуална феерия със собствена хореография, в симфония от цвят, звук и светлина", както става видно от сайта на НДФ "13 века България".

Още влизайки в залата ти прави впечатление, че зрителите са насядали директно на мокета в средата на залата. Самата прожекция е с продължителност 25 минути и се "върти" непрестанно, независимо от броя на посетителите. Аз имах късмет в това отношение, тъй като пристъпих в залата в самото начало на видеоарт цикъла.

Подобна "изложба", далеч от рамките на традиционното схващане на понятието, определено е нещо ново за нас и си заслужава да бъде видяно. Последните 2-3 години ни се поднасят все по-иновативни преживявания, благодарение на такива събития. В живота на българина, както в живота на всеки съвременен човек, все повече изпъква нуждата да запълним душевните си липси, а и до дооформим културния си мироглед. Затова подобни спектакли винаги са добре дошли. Радвам се, когато виждам нарастващата посещаемост в галерии, театри, стрийт пърформанси и всякакъв друг тип представления.

Приятна изненада е и това, че входът е свободен, а единственото, което ти остава на теб, е да се придвижиш до мола на бул. Черни връх където Sofia Event Center обещава да приюти и за в бъдеще други културни мероприятия. Ако подобно преживяване ти допада, тогава побързай, защото изложбата приключва в 19ч утре, 26.01.2014!


*Снимка: НДФ "13 века България"Няма коментари:

Публикуване на коментар