неделя, 6 април 2014 г.

Културата на българина - Възраждане 2.0

Вкратце от мен: Културата на българина - Възраждане 2.0

П.П. Благодаря на ireportal.com за предоставената възможност човек да споделя в една по-различна платформа!

На територията на София живеят приблизително 18% от населението на България. С нарастващото обезлюдяване на страната смело може да се каже, че на плещите на Столична община лежи отговорността за изграждане на модерния културен облик на българското общество, за поставянето на ролеви модел на приемственост и толерантност в социума, за поощряването на индивидуалното развитие и за поставяне на фундамента, върху който се гради бъдещето ни.

"Колелото на Времето се върти и Вековете идват и си отиват, оставяйки спомени, които се превръщат в легенди. Легендите заглъхват в мит и дори митът отдавна е забравен, когато породилият го Век се върне отново." Цитатът е взет от книгите на небезизвестният фентъзи автор Робърт Джордан, но изглежда уместно приложим и през 2014 година, в София, България.

Ако погледнем само стотина години назад, ще видим най-ярките примери от българската интелигенция -  д-р Кръстю Кръстев, Пенчо П. Славейков, Петко Ю. Тодоров, Пейо К. Яворов, Кръстю Сарафов, Сирак Скитник, Елин Пелин, Йордан Йовков, Дора Габе, Стефан Стамболов, Слава Б. Наследникова, Тодор и Мария Влайкови и т.н. ... В средата на 20-те години на ХХ в. средище на тези видни личности става т.нар. Журналистически квартал, в новоизградения по това време Долни Лозенец.
Дали вдъхновен именно от това, или просто ефектът на глобализацията извиква на преден план нуждата от съвременен модел на българската култура, но в столицата ни вече е задвижен проект за квартал на артистите, с амбицията да се превърне в център за творците и да приютява пърформанси, нестандартно изкуство, работилници, споделени творчески пространства и много други.

Проектът е със звънливото наименование Zona Cultura и се осъществява с подкрепата на Столична община, в рамките на кандидатурата на София за европейска културна столица през 2019-та година. Истинските двигатели зад него обаче са организаторите на "София диша", фестивалът за независимо експериментално изкуство NE Fest, Асоциация за развитие на София, трансформаторите от Destructive Creation, група UnderGara и всички ентусиасти, влагащи мечтите, стремежите, времето и усилията си да създадат творчески оазис в района между Сточна и Централна гари.

Първият етап на проекта обхваща старите складове на стокова борса "Зимница", нефункциониращото трамвайно депо "Клокотница" на бул. "Кн. Мария Луиза", бившия хладилен завод, подлезът или т.нар. ротонда на Централна гара, както и зелените площи в районите на обектите. Организаторите му се надяват в бъдеще територията на Zona Cultura да се разшири и да се превърне в истински втори център на столицата ни, като загърби завинаги грозноватия облик на изоставените и рушащи се сгради, спомен от не толкова далечното минало.

Гръбнакът на Zona Cultura е базиран върху осъзнаването, че е необходимо поемането на колективна отговорност върху създаването, поддържането и вдъхването на живот в пространствата, а цел не е успешното приключване на проекта, колкото стартирането на динамична среда, която да се развива, изменя и разраства с годините, за да даде тласък на българските творци и комфорта на идеята, че и в България може.

*Снимка: Личен архив

Няма коментари:

Публикуване на коментар