понеделник, 12 май 2014 г.

Мозъчни атаки или интелектуална зараза?


П.П. Благодаря на ireportal.com за предоставената възможност човек да споделя в една по-различна платформа!

Ireportal е именно мястото, където бих искала да споделя една любопитна за мен тенденция - а именно, че младите българи правят всичко възможно, за да предизвикат интелектуалното си равнище!

Ето какво покрепя смелото ми твърдение:
1. Протестите срещу монополите и политиката на правителството от 2013 година - Хиляди хора присъстваха на протестите от началото до края на годината, когато за съжаление се видя, че от високите етажи не гледат надолу. Масово участие на студенти и младежи на възраст до 35 години (и не само!), окупация, шествия, призив за толерантност и ненасилие, бяхме там, боляха ни краката, издрахме си гърлата, заявихме, че системата трябва изцяло да се подмени. Друг е въпросът, че системата си направи оглушки и не зачете мнението на народа. Разграничавам се и от опитите за опорочаване на идеалите на хората, за съжаление нямаше обединени искания и конкретни действия. Но хората мислеха и мечтаха. И това не бе пропиляно време за тях.

2. Литературните инициативи и кампании - не малко на брой, те показват висок ръст на желанието на българската младеж да тренира ума си! На прима виста се сещам за следните - "Забавното лятно четене" на Az-deteto.bg с цел насърчаване на грамотността у децата, буккросинг инициативите "Разменям мое за твое" и "Пусни книга на свобода за Деня на книгата - 23 април", летните читални "Библиотека между листата" в парка на Военна академия, София и "Библиотека в парка" в Градската градина, Пловдив, а също и чудесните кампании "Пощенска кутия за приказки" на Гери Турийска, които се провеждат всеки месец, както и Нощта на литературата, която тази година се пада на 14 май и само в София дори ни изненадва с 11 локации - "литературни гнезда".

3. Quiz вечерите в Пловдив и София - стартиращи от Пловдив за България, привнесени от чужбина, куиз вечерите дават възможност да тренираш активно сивото си вещество над чаша бира в компанията на верни съмишленици. С цел приятна обстановка и забавление, най-вече и заради липсата на юридически формалности около провеждането им, група ентусиасти организират най-готините въпроси в систематизирана игра с ясни правила и голям брой последователи в различни заведения в София и Пловдив. Възрастово ограничение няма. Ежеседмично между 12 и 17 редовни отбора мерят акъла си в битка.... за 100 лв., връщане на таксата вход, beer round или шотове. Като редовен участник в тези, гарантирам че стимулът на всички участници е най-вече забавлението и умственото напрягане! Друг тип куизове са студентските куизове организирани от движение "Промяна за студентите", които се провеждат веднъж на няколко месеца и са тематично разпределени. Ако сварите да се запишете за тях, попадате  в битката на университетите, но внимание - тези състезания са само за студенти!

4. Пътуванията - независимо до далечна страна или в близкото до София село, на море или планина, на гости на баба с един куп другарчета - младият българин пътува! И не, не ходи на all inclusive почивки, не върви като малко патенце след екскурзовода. Младият българин яхва колелото, заплаща символичното билетче на БДЖ или дели горивото за колата с приятели и непознати и драсва към най-близките забележителности - римски руини от едно време, закътани минерални извори в гората, новопостроената черква с даренията на изгубили близките си в планината, преходите към най-красивите природни гледки на страната ни. Или си взима нискотарифно билетче до Англия, Германия, Франция, Чехия, Италия и беж на гости на брат си/сестра си/най-близкият приятел от детинството или някой любител на couchsurfing - в рамките на 3 до 5 дни обикаляш кварталите на европейските градове, скъсваш обувките си от ходене, спиш по 4 часа на нощ и делиш багетата с дружката си, но пълниш чекмеджетата на душата си със скъпи спомени! А човекът, при когото отидеш, винаги ще те разведе из най-интересните места, ще ти покаже онази страна на града, която не се намира в туристическите пътеводители, и по всяка вероятност с него ще намериш тази струна на приятелството, която ще звъни дори и след години.

А вие как обичате да предизвиквате себе си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар