сряда, 28 май 2014 г.

Земетресение - какво да правим?

Вкратце от мен: Земетресение - какво да правим?

П.П. Благодаря на ireportal.com за предоставената възможност човек да споделя в една по-различна платформа!

На светлия ни празник 24 май трус с магнитуд 6.9 по Рихтер разлюля Балканския полуостров с епицентър между островите Гьокчеада, Турция и Лимнос, Гърция. Най-силно земетресението бе усетено в област Мармара, Турция, североизточна Гърция, както и цяла България. Живеещите по високите етажи в Румъния и Сърбия също усетиха сеизмичното смущение. Множество хора прекараха цял ден извън домовете си, изплашени от природната стихия. Мнозина българи също изпитваха сериозни притеснения да не се повтори Пернишкото земетресение от 22.05.2012.
Земетресенията в България не са често явление или поне не представляват еждневие за населението, както например е в Япония, Чили или Калифорния, САЩ. Тази е причината и хората да реагират панически, защото са неподготвени, липсват адекватни действия, а често това води до по-съществени поражения и инциденти отколкото всъщност самото земетресение предизвиква.

И тук идва въпросът какво да правим преди, по време и веднага след земетресение?
  • Преди земетресението или, иначе казано, при сеизмично спокоен период:
Отбележете си кои са носещите стени, кой е най-вътрешният ъгъл, къде е най-масивната каса на врата във вашето жилище/офис, кой е най-краткият път към изхода на сградата. Отбележете си и опасните места - библиотеки и гардероби, тежки предмети по лавиците могат да паднат върху вас по време на трус, а балконите и прозорците са опасни поради възможността от падане, срутване и строшени стъкла.
Направете си чанта/пакет за спешни ситуации, който да съдържа – фенерче, особено ценни вещи и/или документи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, резерв от дълготрайна храна и, разбира се, вода.
Уверете се, че мебелите ви са здраво закрепени и не поставяйте тежки и леснопадащи предмети на високо.
Всякакви леснозапалими вещества и отрови трябва да бъдат в плътно затворени съдове.
Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.
  • По време на земетресението:
Не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.
Заемете най-безопасното място в сградата – близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса/легло, под рамката на вратата (само ако е масивна!), в този ред. След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте навън!
Ако сте навън, стойте далеч от сгради и далекопроводи.
Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте. В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.
  • Веднага след преминаването на първия трус:
Щом първият трус премине побързайте да излезете на открито, като си вземете само най-необходимото – напр. чантата/пакета за спешни ситуации.
Изключете електричеството, газта и водата.
Бързо напуснете сградата. В никакъв случай не използвайте асансьор! Слезте по стълбите.
Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора.
След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка. В никакъв случай не оставайте под козирката на входа, дори и да вали дъжд или сняг.
Стойте далеч от всякакви източници на електричество.
Окажете първа помощ, ако има пострадали около вас. Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.
Следете информациите, които ще се излъчват по Българското национално радио и по местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на МВР и Гражданска защита, полиция и други компетентни органи. Спазвайте обществения ред и запазете спокойствие на духа.
  • След земетресението:
Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и за отминалата опасност.
Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи (според правилника на Гражданска защита).
Не претоварвайте телефонните линии с ненужни и продължителни телефонни разговори! Имайте предвид, че при трус над степен 3 по Рихтер клетките на мобилните оператори атоматично изключват, като мярка за защита. Необходимо е време да се възстанови работата им, след което отново има вероятност да изключат от претоварване, тъй като повечето хора се опитват да проведат телефонни разговори с близките си.
Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии! (Визират се земетресения с висока степен на разрушения и достигане на бедствени положения)
По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете вещите си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

Най-важното, което трябва да запомните при каквито и да е природни стихии или бедствия, е да запазите присъствие на духа и вътрешно спокойствие. Това повишава шансовете ви за справяне с всяка една извънредна ситуация!

*Снимка: www.fotosearch.com
*Информацията е адаптирана от Главна дирекция "ПБЗН": www.nspbzn.mvr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар