Достойно изпращане на лятото

Тази година лятото като че ли ни позабрави. Горещниците не дойдоха, но за сметка на това не липсваха валежи и навсякъде изобилстваше зеленина. Ние пък решихме, напук на всички прогнози за проливни дъждове (които се сбъднаха за по-голямата част от страна), да изпратим сезона подобаващо. Пуснахме си петъка почивен и хоп, в късния следобед бяхме на път за яз. Голям Беглик. Оттук нататък снимките говорят за себе си.  


 Едно божествено местенце

 Компанията

 Lactarius deliciosus (още Рижика, рижийка)


  Играем си с дребосъчето

 Предполагаема Geastrum triplex 

 Предполагаеми Lycogala Adans (още Вълче мляко)

Предполагаема Fomitopsis pinicola (още Окантована гъба)

 Macrolepiota procera (още Обикновена сърнела)

Мечка и Джем си играят

Фотографиите са дело на Мирела Вавова и Иво Анев.

*ЗАБЕЛЕЖКА*: Посочените имена на гъби са ориентировъчни, спрямо опита на авторката да ги определи според описанията и снимките им в онлайн и печатни каталози, съпоставени със срещнатите екземпляри показани на горните снимки! Авторката не е миколог и не претендира за 100% акуратност. Настоящият блог-пост е любителски и има за единствена цел да представи красивите природни богатства на страната ни. 

**Внимание!** Разпознаването на гъби за консумация по снимки е безотговорно и опасно. При всяко съмнение и несигурност гъбите се изхвърлят и не се консумират. (Благодаря за предупреждението на сайта manatarka.org!)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Непознатата природа на София